Biografie Ton Reijnaerdts

OVER MIJZELF

 

 

Bedankt voor het binnentreden van mijn Fotogalerij. Ik ben Ton Reijnaerdts en ik ben afkomstig uit Roermond (1955). Ik ben professioneel musicus, fotograaf en webdesigner. Als bespeler van het pijporgel heb door de jaren heen frequent geconcerteerd in binnen- en buitenland en maakte ik diverse cd's. Zie mijn website Ton Reijnaerdts' Organ Site voor meer informatie over mijzelf als musicus. Webdesign en fotografie zijn voor mij steeds belangrijker geworden om als artiest financieel volledig onafhankelijk te kunnen blijven opereren.

Als fotograaf ben ik autodidact. Reeds vanaf mijn jeugd had ik een passie voor fotograferen, met een voorliefde voor architectuur- (exterieur en interieur), landschaps- en natuurfotografie. Jarenlang werkte ik in zwartwit en had ik mijn eigen doka (donkere kamer), doch bij het verbeteren van het kleinbeeld filmmateriaal en de opkomst van digitale technieken is de nadruk steeds meer op de kleurenfotografie en sinds kort ook de digitale fotografie komen te liggen. Tegenwoordig heeft de doka plaatsgemaakt voor een computer, met aanzienlijk meer mogelijkheden om foto's te bewerken en zonder de schadelijke bijwerking van chemische dampen en verspilling van dure fotomaterialen. U kunt ca. 1500 foto's bekijken in de diverse fotogalerijen van deze site. Hoofdonderwerp is mijn eigen provincie Limburg. Drie galerijen zijn gewijd aan Zuid-Limburg, twee aan Maastricht resp. Roermond. Ook de kastelen komen aan bod. Een galerij besteedt aandacht aan andere vormen van fotografie.

Naast het geven van concerten en editen van foto's, op de computer, hou ik mij bezig met webdesign, het maken van drukwerk, audiobewerking, e.d. Ik startte in 1997 mijn eigen cd-label TRA. Daarover meer op mijn website Ton's Organ Page. Daar vindt u tevens honderden interieurfoto's van kerken en orgels. Een bijzonder fotoboek over historische orgelkassen verscheen in 2003 (zie afbeelding hierboven). Dit boek met als titel "Orgellandschap Maas-Rijn", kan worden besteld bij de stichting SOL (Samenwerkende Orgelvrienden Limburg), via hun website.

Wat de gebruikte apparatuur betreft: ik heb vanaf 1987 met een Canon 650 EOS met standaard 35-70mm zoomobjectief gewerkt, in combinatie met een Sigma UC 24-50mm een Canon EF 80-200mm objectief. Sinds januari 2007 ben ik in het bezit van een echte Canon EOS 400D, met standaard 18-55 zoomlens en een Tamron 55-200 zoom-lens. Voor interieuropnames gebruik ik een Slik 17G statief. Ik heb een gruwelijke hekel aan flitsopnames die ik meestal hard en onnatuurlijk vind, vandaar dat de flitser meestal thuis blijft. Mijn favoriete conventionele diafilms waren Kodachrome 25 en de laatste jaren ook Ektachrome 100. Voor zwartwit fotografie prefereerde ik de film Kodak T-max 100, die een grote vrijheid in ontwikkelen toeliet en een ongekende scherpte bezat, wedijverend met Hasselbladopnames! Voor interieuropnames in kleur prefereerde ik de negatieffilm Fuji Réala 100, die een redelijke scherpte heeft, een gezonde kleurbalans en een groot dynamisch bereik. Voor buitenopnames prefereerde ik diafilm, die qua kleurechtheid superieur is aan negatieffilms. Maar niets kan natuurlijk wedijveren met de digitale fotografie. Nadat ik een tijd lang met diverse digitale camera's van familieleden had geëxperimenteerd heb ik nu het echte ding: mijn digitale Canon EOS 400D met een resolutie van 10,2 MPix en een enorme contrastomvang!

 

 

 

Webdesign, foto's bestellen, scanservice, fotorestauratie :
Fotoreportage van het Maastrichter Stokstraatkwartier in de 50-er jaren :
Op mijn orgelwebsite staan nog vele honderden foto's van kerkorgels :