Omgeving Bemelen fotografie

BEMELEN EN OMGEVING

Bemelen and Gasthuis - Herfst Bemelen and Gasthuis - Winter Bemelen and Gasthuis - Voorjaar
Bemelen and Gasthuis - Zomer Terblijt Sibbe
Klein-Welsden Scheulder Bruisterbosch
Klik op een thumbnail om de serie te kunnen bekijken.

 

Dichtbij Maastricht zijn er enkele gebieden waar de onrust van de jachtige maatschappij nog niet lijkt te zijn doorgedrongen. Daar heerst nog een serene rust en is nog ruimte voor de natuur, zij het in beperkte mate, want de omvang van deze gebieden is niet erg groot. Ongeveer 5 km. ten oosten van Maastricht ligt Bemelen, in een dal aan de rand van wat genoemd wordt het "Plateau van Margraten", een gebied dat zich uitstrekt tussen ruwweg Maastricht, Berg, Sibbe, Margraten en Gronsveld. Mooie dorpskernen zijn die van Bemelen, Terblijt en Klein-Welsden. De Bemelerberg is een mooi natuurgebied. Het decennia-lang met afgravingen bedreigde gebied heeft veel van zijn oorspronkelijke, landelijke karakter bewaard, maar helaas is het gevaar nog niet geweken. Bedreigde kernen zijn die van 't Rooth en Gasthuis, waar de mergelwretende monsters tot op enkele tientallen meters van de huizen genaderd zijn. Gasthuis herbergt een aantal statige herenhoeves en kan uniek genoemd worden voor Zuid-Limburg. Even verderop ligt molen Tienhoven, een van de weinige windmolens in de omgeving. Nog verderop ligt de monumentale kasteelhoeve van Sibbe. Meer naar het zuiden liggen Klein- en Groot-Welsden, gehuchten waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het gebied is overwegend agrarisch. Nog meer naar het zuiden ligt de Schiepersberg, waar mergelgrotten verscholen liggen in een smalle strook bos. Steekt men de oude rijksweg naar Vaals over dan liggen daar de gehuchten Honthem en Bruisterbosch, met ook nog enkele monumentale hoeven.

Deze sub-galerij is gewijd aan het landelijke Bemelen en de directe omgeving. Gaat men de Bemelerberg omhoog dan ligt daar het pittoreske gehucht Gasthuis, een verzameling van eeuwenoude herenhoeven. Dichtbij de gemeente Berg ligt het gehucht Terblijt, in een dal dat even verderop uitkomt in Bemelen. Oude boerderijen liggen er temidden van landbouwgronden. In het dorpje Sibbe, aan de rand van het plateau van Margraten, niet ver van Valkenburg, ligt een prachtige kasteelboerderij, met mergelstenen poorten als restant van een oprijlaan. Klein-Welsden ligt meer richting Margraten. Aldaar vindt men oude hoeves. Een oude vakwerkboerderij die opgeknapt werd door een neef van Ton was een dankbaar onderwerp voor fotoseries. Bruisterbosch, behorend bij Margraten, ligt dicht bij Cadier en Keer. In het gehucht bevinden zich enkele grote boerenhoeves. In de omgeving veel agricultuur. Het dorp Scheulder ligt centraal op het plateau, ongeveer tussen Sibbe en Margraten. Er liggen diverse prachtige oude hoeves, het dorpsgezicht is karakteristiek voor Zuid-Limburg.

Voordat u naar de foto's gaat zou het verstandig zijn om even stil te staan bij de instellingen van uw monitor n.a.v. de volgende teststrook. Voor de beste weergave gebruikt u een gammawaarde van 2,2 en zet u de contrastregelaar in die stand dat alle 16 zwart-witstroken van elkaar zijn te onderscheiden.