Maastricht fotografie

MAASTRICHT EN OMGEVING

Stadspark Vrijthof en Sint-Servaaskerk Markt en omgeving
O.L.Vrouwebasiliek en Jekerkwartier Maastricht in de winter Nachtfotografie
Oud en nieuw Rondom de Maas Maastricht-Wijck
Panoramafoto's Sint-Pieter Jekerdal
Klik op een thumbnail om de serie te kunnen bekijken.

 

Deze fotogalerij gaat over Maastricht, een zeer oude, historische stad van Romeinse oorsprong (Mosa Trajectum, letterlijk: brug over de Maas). Het centrum herbergt veel oude monumenten uit verschillende eeuwen. De bekendste bezienswaardigheden zijn de St.-Servaasbasiliek, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, het Stadhuis en de middel-eeuwse stadsmuren, waarvan een deel de talrijke oorlogen heeft getrotseerd die in en rond de stad zijn uitgevochten. Stille getuigen daarvan zijn de vestingwerken die zich rondom de binnenstad bevinden, waarvan fort Sint-Pieter het meest bekend is. Een fraai voorbeeld van een behouden stadspoort uit de 13e eeuw is de Helpoort. Deze galerij gaat over de oude kerken, huizen en andere gebouwen die de stad rijk is. Veel aandacht voor de omgeving van het Vrijthof met zijn imposante Servaasbasiliek en daarnaast de Sint-Janskerk; de Markt met zijn deftige Stadhuis en het intieme Onze-Lieve-Vrouweplein met de romaanse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ook wil ik u d.m.v. mijn foto's meenemen naar de typische stille, oude Maastrichtse straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Met name de Tafelstraat, Bernardusstraat en het Lange Grachtje. Fraaie straten zijn ook de Grote Looierstraat en de Boschstraat met hun statige panden, waarvan de meeste nog uit de 18e eeuw stammen. Een liefhebber van gevelstenen kan in de stad zijn hart ophalen: er zijn zowel in Maastricht als in Wyck honderden gevelstenen bewaard gebleven. Speciale aandacht ook voor het Jekerdal, een gebied van uitzonderlijke schoonheid met even verderop Canne en Eben-Emaël met zijn fort uit de Tweede Wereldoorlog. Neemt u een kijkje op de Maastricht Pagina, in feite een restant van mijn oude website, die in september 2006 totaal werd vernieuwd, met veel nieuwe digitale fotografie.

Maastricht is een van de oudste steden van Nederland. Centraal ligt het Vrijthof. Sommige oude vestingwallen staat nog overeind. Het stadspark bezit veel pittoreske plekjes zoals de Pater Vinktoren en de Helpoort. De St Servaas Kerk werd rond het jaar 1000 gebouwd en later dikwijls aangepast. Zij is gebouwd op het graf van Sint Servatius. De kerk is gelegen in het hart van de stad aan het beroemde Vrijthof. Het stadhuis in Maastricht ligt aan de Markt in het centrum van de stad. Het stadhuis werd gebouwd in 1664 door de Nederlandse architect Pieter Post. Dichtbij gelegen is the monumentale Boschstraat. Een van de hoofdkerken van Maastricht is de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Zijn westbouw is indrukwekkend en het interieur vande kerk is zeer mooi. Het in de directe omgeving gelegen Jekerkwartier bezit nog veel oude gebouwen en huizen. Wanneer men de Maas oversteekt belandt men aan in de voorstad Wijck, dat net als de oude kern van Maastricht teruggaat tot de middeleeuwen. Veel oude huizen doorstonden de tand des tijds, compleet met hun gevelstenen. Ook 's avonds en 's nachts heeft de stad zijn charme zoals u kunt zien in de subgalerij met nachtfotografie. Met name het stadspark bij de Helpoort en de eeuwenoude straatjes in het Jekerkwartier, met hun mooie lantarens, ademen nog de sfeer van vroeger. Dan is er een wart-wit galerij van de binnenstad van Maastricht, met opnames van rond 1975. Hier en daar betreft het historische aanzichten, die inmiddels niet meer bestaan of grondig zijn verpest. Het Carnaval is een oude traditie die met name in het zuidelijke Maas- en Rijnland uitbundig wordt gevierd. Gedurende drie dagen staat de binnenstad van Maastricht dan op zijn kop en hebben de meeste mensen vrijaf. Vanuit de toren van de Onze-Lieve Vrouwebasiliek heeft men een schitterend uitzicht over de hele stad en verre omgeving zoals u kunt zien in de subgalerij Panorama's. Tegen de Sint-Pietersberg aan ligt het landelijke Sint-Pieter, dat vroeger een eigen dorpje was maar tegenwoordig bij Maastricht hoort. Hier werden in het verleden aanvallen op Maastricht gepland. Fort Sint-Pieter herinnert eraan. Het dal dat het riviertje de Jeker heeft uitgeslepen in het kalklandschap is van een grote schoonheid. Het is een beschermd gebied en her en der liggen verspreide groepjes oude hoeves. Het gebied loopt tot ver in België door. Oud-Caberg was vroeger een dorp maar is net als Sint-Pieter tegenwoordig onderdeel van de stad Maastricht. De Van Akenweg herbergt nog veel oude hoeves. Midden in het veld ligt een kapelletje, omgeven door drie lindebomen. Even ten zuiden van Maastricht ligt het fort Eben Emael, dat dateert uit de 30-er jaren van de vorige eeuw en dat direct aan het begin van W.O. II werd opgeblazen. Op het plateau bovenop heeft men een fantastisch uitzicht over de wijde omtrek.

Een interessante documentaire van het Maastrichter Stokstraatkwartier uit de 50-er jaren van de vorige eeuw vindt u op mijn website Maastrichter Stokstraat. De fotografie is van Wil Speth. Ter vergelijking heb ik afbeeldingen van de huidige Stokstraat geplaatst. Een totaal andere wereld...

 

PhotographySites Photography Directory and Photography Search Engine. FreePhotoGallery.info

Voordat u naar de foto's gaat zou het verstandig zijn om even stil te staan bij de instellingen van uw monitor n.a.v. de volgende teststrook. Voor de beste weergave gebruikt u een gammawaarde van 2,2 en zet u de contrastregelaar in die stand dat alle 16 zwart-witstroken van elkaar zijn te onderscheiden.