Roermond fotografie

ROERMOND EN OMGEVING

Munsterkerk en Munsterplein Rond kathedraal en Markt Nachtfotografie
Swalmerstraat Oude centrum stad Voorstad Sint-Jacob
Asselt, Beesel Kessel, Neer, Buggenum Leudal
Linne en omgeving Montfort en omgeving Stevensweert
Ohe-en-Laak Het witte stadje Thorn Wessem
Sittard Susteren Windmolens bij Stramproy
Klik op een thumbnail om de serie te kunnen bekijken.

 

Roermond betekent letterlijk: versterkte plaats (Mundum, latijn) aan de Roer. Het gebied van wat nu Roermond heet was al bewoond vanaf de prehistorie. In de latere middeleeuwen nam de bevolking toe en vanaf dan zien we het ontstaan van belangrijke gebouwen, waarvan de Munsterkerk nog steeds het stadsbeeld bepaalt. Deze kerk werd gebouwd in opdracht van Graaf Gerard van Gelre en was van origine een abdijkerk. Graaf van Gelre en zijn vrouw liggen er begraven. De Munsterkerk is een van de mooiste, zoniet het mooiste laat-romaanse bouwwerk uit het Rijnland. In 1232 kreeg Roermond stadsrechten en werd het omwald door een stadsmuur, waarvan de Rattentoren een restant is. In de 15e eeuw trad de stad toe tot de Hanzebond en werd tevens de hoofdstad van Opper-Gelre. Roermond breidde zich uit buiten de oude kern en de bevolking nam toe. Van deze periode dateren de St.-Christoffel kathedraal en verschillende kerken, waarvan de Minderbroederskerk de eeuwen heeft getrotseerd. Roermond bezit ook nog twee gotische huizen, een in de Brugstraat, het ander in de Luifelstraat. De Spaanse bezetting in de 16e/17e eeuw heeft zijn sporen nagelaten in de stad. Twee stadsbranden, een in 1554, de ander in 1665, legden bijna de hele binnenstad in de as. Als door een wonder werden de twee hoofdkerken van de stad gespaard. Van het jaar na de tweede brand (1666) resteren twee markante gebouwen: het Stadhuis en de Steenen Trappen. Het laatste is een prachtig voorbeeld van de zogenaamde Maaslandse Renaissance-stijl. Na de Spaanse periode, kwam Roermond onder Oostenrijks bewind en daarna werd het Frans onder Napoleon. Korte tijd behoorde het bij België en tenslotte kwam het bij Nederland in 1867. Imposante gebouwen uit de 18e eeuw zijn het Louisa Tehuis, het Bisschoppelijk Paleis en enkele oude huizen in de Voorstad-Sint Jacob, aan de andere kant van de Roer. Veel huizen uit de 19e eeuw bestaan nog steeds: de Swalmerstraat en de Steegstraat zijn mooie voorbeelden van de onderscheiden bouwstijl uit die periode. De grote Roermondse architect Pierre Cuypers (bouwer van het Rijksmuseum and het Centraal Station te Amsterdam) restaureerde de Munsterkerk in de tweede helft van de 19e eeuw. Hij voegde twee westelijke torens toe waarvan de basis reeds aanwezig was en wijzigde de koepel. Het interieur werd uitgedost met neo-gotische decoraties. Het huis waar Cuypers zijn atelier had is thans het stadsmuseum. Een ander, bekend Roermonds kunstenaar is de glazenier Joep Nicolas. Roermond telt momenteel ongeveer 40000 inwoners.

De historische binnenstad van Roermond herbergt menig fraais zoals de Munsterkerk, Kathedraal, Steenen Trappen, Godshuis, Kraanpoort, voorstad Sint-Jacob. Men vindt er deftige straten als de Swalmerstraat, Munsterstraat, Neerstraat. Even noordelijk van Roermond ligt Asselt en nog wat noordelijker, voorbij Swalmen, ligt Beesel. Twee mooie locaties aan de Maas. Asselt met zijn romaanse kerkje en de jachthaven en Beesel met zijn molen en kasteel. Zie voor het laatste ook de kastelenpagina. Thorn, het "witte stadje", is een pittoresk plaatsje waar vroeger een wereldlijk sticht was gevestigd, in feite een eigen staat binnen de RK kerk. Daarvan getuigen nog de stiftskerk en vele deftige huizen. Het stadje wordt goed in stand gehouden en de meeste huizen zijn als vanouds wit geverfd. Maasbracht en Linne zijn twee dorpen met havens en stuwen. Locaties met veel vertier. In de havens veel woonboten en boten op doorreis. Stevensweert is een pittoresk, oud vestingstadje aan de Maas, met mooie, oude huizen en een interessant, oorspronkelijk stratenplan. Ohe-en-Laak ligt even zuidelijker, met zijn Hompesche Molen en het Renaissance kasteeltje Hasselholt. Beegden en Grathem,zijn twee Maasdorpen gelegen ten westen van Roermond, met veel oude huizen, molens en omringd door natuurgebieden. De Beegderheide is een uitgestrekt natuurreservaat van grote schoonheid. Nunhem en Haelen liggen in een mooie omgeving met veel natuur en mooie, oude gebouwen, waaronder de Ursulakapel in het Leudal. Susteren is de moeite waard vanwege zijn romaanse basiliek. Vooral inwending een indrukwekkende, romaanse kerk Sittard, zusterstad van Roermond, heeft met een mooie, oude kern en veel historische gebouwen. De Markt is een fijne plaats.

Voordat u naar de foto's gaat zou het verstandig zijn om even stil te staan bij de instellingen van uw monitor n.a.v. de volgende teststrook. Voor de beste weergave gebruikt u een gammawaarde van 2,2 en zet u de contrastregelaar in die stand dat alle 16 zwart-witstroken van elkaar zijn te onderscheiden.