Zuid-Limburg fotografie

ZUID-LIMBURG

Gronsveld en Ryckholt Mesch en Eijsden Noorbeek
Gulpen en omgeving Wijlre en omgeving Mechelen en omgeving
Epen en omgeving Cottessen en omgeving Sippenaken en omgeving
Schaelsberg, Oud-Valkenburg Oud-Valkenburg en Gerendal Valkenburg
Eys en omgeving Vijlen Mheer en Voerstreek
Slenaken en omgeving Houthem en Meerssen Schimmert en omgeving
Elsloo Spaubeek en omgeving Amstenrade en omgeving
Klik op een thumbnail om de serie te kunnen bekijken.

 

Het heuvelland van Zuid-Limburg is een gevarieerd gebied met een grote, landschappelijke schoonheid, althans wat daar nog van over is na decennia van ruilverkavelingen, uitbreiding van dorpen, vestiging van industrieën en eigenzinnige restauraties van monumenten. Ook ziet men veel "verkitsjing" optreden om de toeristen te behagen, met name in de omgeving van Valkenburg, Gulpen, Mechelen en Epen. Op mijn site probeer ik datgene vast te leggen, wat naar mijn gevoel het oorspronkelijke karakter van mijn provincie het meest weerspiegelt, dus geen vertimmerde vakantiehuisjes, pretparken, e.d. Om mijn idee verder uit te werken ontkom ik er niet aan om uiterst selectief te werk te gaan. Ik krijg vaker van bezoekers van mijn site (vooral buitenlanders) te horen: "ik wist niet dat Limburg zo mooi was, echt een plaats om te móeten bezoeken". Dat zou het eigenlijk ook moeten zijn, maar onvermijdelijk heb ik de minder fraaie zaken weggefilterd en daarover zeg ik dan maar niet te veel, want in feite zijn de echt mooie plekjes dun bezaaid en deze liggen meestal ver verwijderd van de toeristische trekpleisters. Toch wordt men rijkelijk beloond als men de juiste plaatsen weet te vinden en dat heb ik mijzelf tot een soort taak gesteld. Bijzondere weersomstandigheden zoals een pak sneeuw, mist, morgen- en avondlicht, een mooie lentedag, doen daarbij vaak wonderen. Maar dan komt het er nog helemaal op aan of de fotograaf gevoelig voor dat soort zaken is, want fotograferen is vooral een gevoel. Zelfs bij het fotograferen van architectuur laat je iets zien van wat een gebouw jóu doet, althans in het meest ideale geval.

De mooiste natuurgebieden in Zuid-Limburg liggen bij Houthem-Sint Gerlach, Gronsveld (Savelsbos), Wijlre (Gerendal), Bunde (Bunderbos) en Vijlen (Vijlenerbos). In deze galerij zijn er een aantal foto's te zien van deze bossen in herfstkleuren, wanneer er prachtige kleuren optreden. Maar ook in de winter is het er prachtig, wanneer er een pak sneeuw ligt of wanneer de takken berijpt zijn. En in het voorjaar, bij het onluiken van het jonge bladgroen en wanneer de vogels volop fluiten is het er een waar paradijs. Mooie dorpskernen treft men o.a. aan in Elsloo, Noorbeek, Gronsveld, Eckelrade en Bemelen. De mooiste vergezichten heeft men vanaf de heuvels rond het Geuldal, tussen Valkenburg en de Belgische grens (bij Cottessen). Dit gebied loopt nog een stuk in België door, waarbij de heuveltoppen steeds hoger worden, het zijn de voorbodes van de Ardennen. Ook langs het Maasdal treft men mooie panorama's aan, o.a. bij het fort Eben Emael, vlak over de Belgische grens bij Canne. Ik heb een hele subgalerij (nr. 12) gewijd aan deze panorama's. Karakteristieke Zuid-Limburgse krulgevels van mergelsteen vindt men o.a. in Groot-Haasdal bij Schimmert, Klein-Haasdal (hoeve de Bokhof), Gasthuis-Bemelen en Terstraten, alle opgenomen in deze galerij. De typische Maaslandse Renaissancestijl, waarbij alternerende lagen bakstenen en mergelstenen werden toegepast, ziet men o.a. bij de kasteelboerderij te Sibbe, de kasteelboerderij te Kelmont (bij Beek) en in de oude dorpskern van Elsloo, ook hiervan zijn afbeeldingen geplaatst op deze galerij. Windmolens zijn schaars in Zuid-Limburg. Bij Gronsveld ligt een statige banmolen. Bij Ubachsberg ligt een molen die helemaal versmolten is met het golvende landschap aldaar, dan zijn er nog molens in Nuth, Gasthuis-Bemelen (molen Tienhoven) en bij Beek. De kerken in Zuid-Limburg hebben meestal nog de oude romaanse/gotische mergelstenen toren en zijn later veelal uitgebreid. De miniatuurbasiliekjes van Noorbeek en Sint-Geertruid zijn zeer de moeite waard. Mooie kerken ook in o.a. Houthem-St.-Gerlach, Bemelen, Elsloo (Waterstaatsstijl), Gronsveld, Eijsden, Mesch.

De pagina opent met een serie over de omgeving van Gronsveld en Rijckholt, waar vanouds de fruitteelt bedreven werd en waar het Savelsbos ligt. Zuidelijk van het Savelsbos ligt Mesch, niet ver van de Belgische Voerstreek. Het is een golvend heuvellandschap, typerend voor Zuid-Limburg, met veel fruitteelt en verspreid liggende, statige herenboerderijen. Even verderop liggen Mheer en Noorbeek. Mheer is een schilderachtig plaatsje, met zijn kasteel en talrijke vakwerkhuizen. In het in een dal gelegen Noorbeek bevindt zich een alleraardigst mini-basiliekje uit mergelsteen. Wijlre, met zijn watermolen, heeft een prachtige omgeving. In de buurt ligt het befaamde natuurgebied Gerendal. Dichtbij Wijlre ligt Gulpen, een touristisch stadje. De Gulp mondt hier in de Geul uit. Het Gulpdal dat tot in België doorloopt is van een grote schoonheid. Het grootste verval in hoogte treft men in Zuid-Limburg aan bij Epen. Hier zijn talrijke panorama's te genieten en overal liggen vakwerkhuizen. Bij Vijlen ligt het Vijlenerbos, het grootste bos van de omgeving. Overal ziet men schilderachtige groepjes vakwerkhuizen. In het gehucht Harlet, even buiten Vijlen treft men een kasteelboerderij aan. In een dal verscholen ligt Eys. Van alle kanten heeft men een fantastisch uitzicht op het plaatsje met zijn barokke kerkje, dat men eerder in Beieren verwacht dan in Zuid-Limburg. Dichtbij liggen de plaatsjes Ubachsberg met zijn molen en Wahlwiller. Dichtbij Nuth lijkt het of de tijd stil is blijven staan. Men treft er in het gehucht Terstraten een straatje aan met allemaal vakwerkhuizen, die in goede staat verkeren en een lust voor het oog zijn. Typische mergelgevels met krulornamentiek treft men aan in Schimmert en het nabij gelegen Groot-Haasdal. Vooral hoeve De Bokhof is typisch oud-Zuid-Limburgs. Ook in deze serie Meerssen met zijn gotische basiliek. Ongeveer 16 km. ten noorden van Maastricht ligt het dorp Elsloo, dat een pittoreske oude kern bezit. Aan de Maasberg, een steile klim aan de rand van de heuvels, vindt men huizen in typisch Maaslandse stijl. In de driehoek Spaubeek, Oirsbeek, Munstergeleen vindt u nog heel wat oude hoeves en vakwerkhuizen, gelegen in een fraaie omgeving. Houthem, nabij Valkenburg, telt een aantal prachtige oude hoeves. Verder zijn er de Sint-Gerlachuskerk en het kasteel. Amstenrade herbergt niet alleen een prachtig kasteel maar ook de dorpskern is zeer de moeite waard.

Voordat u naar de foto's gaat zou het verstandig zijn om even stil te staan bij de instellingen van uw monitor n.a.v. de volgende teststrook. Voor de beste weergave gebruikt u een gammawaarde van 2,2 en zet u de contrastregelaar in die stand dat alle 16 zwart-witstroken van elkaar zijn te onderscheiden.