Limburgse kastelen fotografie

KASTELEN IN LIMBURG

Kasteel Eijsden Kasteel Hoensbroek Kasteel Neubourg, Gulpen
Neercanne Kastelen Oud-Valkenburg Chateau Houthem St.Gerlach
Kasteel Limbricht Kastelen Voerendaal Kastelen Vaals
Kasteel Wijnandsrade Kasteel Reymersbeek, Nuth Kastelen Heerlen en Schaesberg
Kastelen Kerkrade en Landgraaf Kasteel Amstenrade Kastelen omgeving Eys
Huis Terborgh, Schinnen Kasteel Mheer Kastelen Geulle en Ulestraten
Kasteel Horn Kasteel Kessel Kasteel Beesel
Kastelen rond Swalmen Kasteel Nunhem Kasteel Ten Hove, Grathem

 

Kastelen in België

Landscommanderij Alden-Biesen Chateau de Jehay Kasteel Beusdael
Kasteel Heks Herkenrode, voorm. Abdij Kastelen Haspengouw
Chateau de Waleffe Kasteel Vilain XIIII Chateau Graaf, Montzen
Kasteel Betho, Mulken Kasteel Pietersheim Kasteel Rijkel
Kasteel Rullingen Chateau de Warfusée Chateau de Donceel
Klik op een thumbnail om de serie te kunnen bekijken.

 

De kastelen in de provincie Limburg zijn alle verschillend. Geen twee zijn er soortgelijk. Over de geschiedenis van deze bouwwerken is reeds uitputtend geschreven. Dat ga ik hier niet nog eens doen. Voor geïnteresseerden verwijs ik naar onderstaande link. Ik heb de kastelen hier vanuit de fotografie benaderd en heb daarbij verder gekeken dan de gebouwen alleen. Vaak treft men rondom kastelen prachtige parken aan met veel landschappelijk schoon. Dat is bijvoorbeeld het geval rondom Landscommanderij Alden-Biesen (ca. 12 km. ten westen van Maastricht) en de kastelen Eijsden, Neercanne, Gulpen en Oud-Valkenburg. Ik ben daar overal een kijkje gaan nemen en de resultaten daarvan kunt u in deze galerij bekijken. In een enkele geval was aanvriezende mist de aanleiding tot het nemen van de foto's, die daardoor een bijzondere expressie kregen (Oud-Valkenburg). Ook sneeuw en bevroren kasteelgrachten hebben vaak een bijzonder effect (Eijsden, Houthem, Oud-Valkenburg). Soms worden complete kastelen vertimmerd tot wooncomplexen. Dat dit harmonieus kan gebeuren kan men zien in Wijnandsrade en bij de poortgebouwen van kasteel Eijsden. Imposant is en blijft het kasteel te Hoensbroek met zijn middeleeuwse, ronde toren en zijn enorme gracht met toegangsbrug. Helaas erg vervallen is kasteel Neubourg te Gulpen, dat wacht op een algehele restauratie. Het enorme gebouw heeft net als kasteel Hoensbroek een gracht en een toegangsbrug. Typisch voor deze regio zijn de kastelen Schaloen en Genhoes te Oud-Valkenburg en Rivieren te Voerendaal. Alle zijn opgetrokken uit mergelsteen. Het eveneens uit mergelsteen opgetrokken Chateau Neercanne ligt waardig op een terras in de hellingen langs het Jekerdal. Een ander, onlangs gerestaureerd chateau treft men aan in Houthem. Prachtig van proporties is kasteel Hillenraad dat tussen de bossen rond Swalmen verscholen ligt en privébezit is. Eveneens mooi maar veel minder bekend is kasteel Haeren bij Voerendaal met zijn prachtige tuinen. Een ander interessant kasteel ligt al eveneens bij Voerendaal: kasteel Rivieren, uit de 16e eeuw, met zijn ronde, mergelstenen hoektoren. Van latere datum is kasteel Amstenrade, een prachtig 17e-eeuws, neoclassicistisch bouwwerk dat nooit voltooid werd. Van kasteel Geulle resteert alleen het voorgebouw, dat met zijn slotgracht imposant aan de weg ligt. Kasteel Mheer bezit nog de oorspronkelijke voorgebouwen, het kasteel zelf werd later sterk verbouwd, doch bezit nog middeleeuwse restanten. Andere kastelen in deze serie zijn kasteel Vaalsbroek te Vaals, kasteel Oost te Oud-Valkenburg, kasteel Cortenbach te Voerendaal, kasteel Beusdael bij Sippenaken (even over de grens in België), kasteel Erenstein bij Kerkrade met de hoeve Nieuw-Erenstein, kasteel Strijthagen in de gemeente Landgraaf, kasteel De Bongerd in Bocholtz kasteel Goedenraad in Eys, kasteel Limbricht, kasteel Wolfrath bij Holtum en kasteel Obbicht.

Voor meer informatie over de historie van deze interessante gebouwen raad ik u een bezoekje aan de kasteleninlimburg.deds.nl aan.

 

PhotographySites Photography Directory and Photography Search Engine. FreePhotoGallery.info

Voordat u naar de foto's gaat zou het verstandig zijn om even stil te staan bij de instellingen van uw monitor n.a.v. de volgende teststrook. Voor de beste weergave gebruikt u een gammawaarde van 2,2 en zet u de contrastregelaar in die stand dat alle 16 zwart-witstroken van elkaar zijn te onderscheiden.